Tiesitkö, että sinulla on juuri nytkin käsissäsi avaimet niin kokonaisvaltaisen terveytesi edistämiseen kuin monien sairausten ennaltaehkäisyyn? Jos kirjaimellisia ollaan, tuo avain ei sijaitse käsissäsi, vaan kulkee aivorungostasi mm. sydämeen, keuhkoihin ja suolistoon.

Sen nimi on vagushermo. Vagushermon aktivointi lievittää kipua, alentaa verenpainetta, tehostaa suoliston toimintaa ja mahdollisesti lievittää erilaisia tulehdustiloja kehossa. Laaja-alainen vaikutus selittyy vagushermon sijainnilla; tämä pitkä aivohermo nimittäin ulottuu aivorungosta kehon kaikkiin tärkeisiin elimiin.

Vagushermo eli kiertäjähermo on tärkein parasympaattinen hermomme. Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat autonomisen, eli tahdosta riippumattoman hermostomme osia, jotka ideaalitilanteessa toimivat hyvässä yhteistyössä keskenään. Stressin jatkuessa pidempään saattaa tasapaino näiden kahden välillä kuitenkin järkkyä – sympaattinen hermosto pysyy aktiivisena pitäen yllä suorituskykyämme, eikä parasympaattinen hermosto pääse omiin hommiinsa, vastaamaan kehon palautumisesta.

Salakavalinta on, ettemme hektisessä arjessa välttämättä edes tunnista tilannetta. Kehossamme saattaa olla päällä fysiologinen stressireaktio, vaikka pää sanoisi, että ”ei tässä mitään, tämä on ihan normaalia kiirettä.” Olemme sopeutuvaisia ja totumme pelottavan nopeasti stressaantuneeseen olotilaan, mikä ei pidemmän päälle ei ollenkaan hyvä terveytemme kannalta. Pitkään jatkuva stressi nimittäin vaikuttaa kielteisesti immuunipuolustukseen, altistaa erilaisille sairauksille ja vaikuttaa mm. sydän- ja verenkiertoelimistön säätelyyn, aivojen muistikeskukseen sekä sokeriaineenvaihduntaan.

Mitä sitten voisimme tehdä helpottaaksemme tilannetta? Vagushermoa voi tietoisesti aktivoida usein eri konstein, joista nopein ja helpoin keino on syvä, rauhallinen hengitys. Muita keinoja ovat mm. kylmäaltistus, ng-äänteen tekeminen, nauru, hieronta ja meditaatio. Kehoa ja mieltä hellivä yinjooga on myös erinomainen tapa aktivoida parasympaattista hermostoa.

Elimistössämme on huikeita systeemejä, jotka tiedostamalla voimme todella vaikuttaa omaan hyvinvointiimme. Parasta on, että nämä tutkitusti terveyttä edistävät tavat ja tekniikat ovat usein hyvin yksinkertaisia toteuttaa. Oletko toteuttanut jotain niistä jo tänään?